NFT kunst (Non-Fungible Tokens)

NFT

Hvis du har fulgt med på nyhetsbrevet mitt eller på Instagram, så har du kanskje sett at jeg har snakket litt om NFTs. Kanskje vet du hva det er, eller kanskje er det et helt fremmet begrep for deg. Jeg vil her forklare helt enkelt hva det er og si litt om hvorfor jeg synes det er så spennende.

First things first - hva er en NFT?

NFT står for “Non-Fungible Token” og er rett og slett et eierskapsbevis som ligger i en blokkjede. Innholdet i NFT´en kan blant annet være digital kunst, men det kan også være mye annet, som for eksempel billetter, tilgang til eventer og nettverk, video, tekst, bilder, virtuell eiendom, domener og så videre. NFT´ene kjøpes og selges med kryptovaluta, som for eksempel Ethereum.

Som du kanskje kan gjette deg frem til så er det denne kunst-delen som jeg synes er ekstra spennende. En kunstner/skaper kan nemlig legge ut egen kunst til salgs som en NFT, og folk fra hele verden kan se og kjøpe den. Det er synlig for alle på blokkjeden hvem som er skaperen, hvem som har eid og hvem som eier NFT´en. Man kan også se hvor mye som er betalt for den, og kunstneren kan legge inn en prosentvis royalty på fremtidige salg.

Hvorfor kjøper folk NFTs?

Noen NFTs selges for svimlende summer og profitt fra videresalg er helt åpenbart en av grunnene til at mange synes dette er spennende. Nesten litt som en aksje du kjøper deg inn på til en lav pris, også selger du når den har gått opp i verdi.

Andre kjøper NFTs fordi de liker kunsten og for å ha i samlingen sin eller på veggen hjemme i en "token frame" (en digital ramme hvor du kan vise frem NFT´ene dine - ganske kult, ikke sant?). En annen grunn er for å støtte en kunstner eller et prosjekt man liker, eller å bli del av et community gjennom NFT´ene man eier. Noen er kanskje også bare nysgjerrige på teknologien og vil lære mer om det og kryptovaluta gjennom å prøve å kjøpe og selge noen NFT´s.

Uansett hvilken årsak som ligger til grunn for at folk velger å kjøpe NFTs, så synes jeg det er kult at kunsten står sentralt i et innovativt miljø som dette. Jeg er overbevist om at kunstinteressen vil nå ut til enda flere gjennom NFTs, for det er virkelig noe for enhver smak her inne.

Jeg synes også teknologien i seg selv er veldig spennende, og gleder meg til å følge med på hva dette kan bli til i årene fremover. De menneskene jeg har snakket med i NFT-bobla er så engasjerte og det er så mye god energi og positivitet - sånt smitter over, og gjør meg enda mer ivrig. Spesielt glad blir jeg når jeg ser at det faktisk er en del damer her også, og det trenger vi, for å få litt kjønnsbalanse inn i utviklingen av fremtiden og hele web 3.0.


Mine NFT-kolleksjoner på OpenSea

Jeg har i skrivende stund lagt ut to kolleksjoner på markedsplassen OpenSea - ta gjerne en titt. Verkene er animerte versjoner av bildene mine. Hadde det ikke vært kult å ha et bevegelig abstrakt motiv på veggen hjemme?

Den første NFT´en min ble solgt til et hyggelig par i Texas for et par dager siden. Hun sendte meg bilde av at de hadde fått den opp på veggen allerede, og det synes jeg var skikkelig gøy å se. Ta gjerne en titt på kolleksjonene “The Abstract Art NFT Collection”, “Vivid Dreams” og “Faded Memories”.

Jeg har også testet ut Tezos, som er er en annen blokkjede. Her er det populært å lage flere editions (flere eksemplarer) av samme motiv. Så man kan ha et bilde som finnes i for eksempel 10 eller 20 eksemplarer. Disse er gjerne rimeligere priset enn 1/1. På Tezos er det heller nesten ingen gas fees å tenke på, noe som gjør det til en veldig fin blokkjede å utforske litt på, uten at det koster for mye. Ta gjerne en titt på mine NFTs her.


Lyst til å lære mer?

Det er litt å sette seg inn i når man først begynner med dette, og man må gjerne sette av god tid til å lese seg opp rundt hvordan ting fungerer, slik at man går frem på en trygg måte. Finn ut litt om hvordan en “wallet”, de ulike blokkjedene og markedsplassene fungerer. Gjør deg gjerne opp noen tanker om hva du vil oppnå - er det å lære mer, tjene penger eller samle på kunst du liker, også kan du gjøre litt ekstra research ut ifra dette.

Les noen bøker eller artikler om temaet, se litt på youtube, join Twitter og kanskje til og med noen Discords-grupper, så kommer du fort inn i det.

Her er forresten to norske artikler om NFTs:

Firi.no om NFT

Aksjebloggen om NFT

Og du - følg meg gjerne på Twitter om du er interessert i NFTs - det er der moroa skjer.

Eller du kan ta en titt på dette virtuelle galleriet, hvor jeg har plassert en del av NFT´ene mine.

Forrige
Forrige

The Collage Collection - de 6 første verkene

Neste
Neste

Vinn valgfri kunst til en verdi á 2000 kr