Hvordan ramme inn bildene?

Jeg får mange spørsmål om innramming og hvilke rammer som passer til bildene. For å gjøre det så enkelt som mulig for deg å finne rammer som passer har jeg laget alle bildene i standardformater. Størrelsene som går igjen er stort sett A4, 40x50, 50x70 og 70x100 cm.

Noen butikker selger rammer med passepartout, andre selger dem uten. Passepartout er den hvite “kanten” som du sikkert har sett i noen rammer, som vil gi bildet mer luft før selve rammekanten. Som regel oppgir butikkene både mål på selve rammen og på innsiden av passepartouten, slik at det skal være enkelt å finne ut av hva som passer best for deg, og det oppsettet du selv ønsker.

Det er en smakssak om man velger å ha passepartout rundt bildene sine eller ikke. Det kan for eksempel avhenge av hvor mye plass du har på veggen hvor bildet skal henge, hva bildet skal henge ved siden av, hva man selv liker og mange andre ting. Det finnes ingen fasit, og det er ingenting som er feil.

Om du gjerne vil at bildene skal virke enda litt større enn de faktisk er, kan det være fint å bruke rammer med passepartout. Personlig synes jeg også ofte at det er fint å gi bildene litt ekstra luft, spesielt heldekkende bilder med farge. Da er det fint å kunne bruke ramme med passepartout. Hvis det er et bilde som har mye hvitt rundt motivet, så er det kanskje ikke like nødvendig. Hvis man har en hvit vegg og et ganske lyst bilde kan man også vurdere å kjøpe et passepartout med en annen farge, f. eks. sort, for å få bildet til å stikke seg enda mer ut.

Her ser du eksempel på hvor ulikt ett og samme bildet kan oppleves ut i fra om det er hengt mot en mørk eller lys vegg, og om det er innrammet med eller uten passepartout.

For å få til dette oppsettet bruker jeg IKEA sine rammer i 61x91 cm på de store bildene. Disse har passepartout som passer perfekt til bilder i 50x70 cm. For å få 30x40-bildene til å henge pent i midten bruker jeg en ramme i 30x40 cm på disse, uten passepartout. Jeg liker IKEA sine rammer Lomviken veldig godt, de er tynne og fine, og de kommer med passepartout.

Gullrammen jeg har brukt på bildet her er kjøpt på Clas Ohlson og er i størrelse 50x70 cm. Du finner den her.